Почетак » Новости » Пролеће чак и у новембру

Пролеће чак и у новембру

YESSS – „Млади предузетници у средњим школама“

Локална радионица за евалуацију, 14. април 2022.

Када на било ком интернет претраживачу потражите објашњење симптома пролећног умора, добијете исти резултат: промена расположења, пад концентрације и мања ефикасност на послу којим се бавите. Професорe, који су учествовали у обуци за младе предузетнике у средњим школама, у оквиру YESS програма, овакви „пролећни симптоми“ муче још од новембра. Зашто је пролеће почело у крушевачкој Гимназији много раније?

У нашој малој климатској енклави баш тада  је група професора почела да примењује методе усвојене на обуци. Нису ни слутили да је још један искушенички циклус у педагошкој пракси почео.  Опијени почетним оптимизмом, брзо се сударише се огромним курикулумом који као хидра гута њихових 45 минута, оскудним средствима, слабим интернет везама…Али, просветни радник поново доказа да је искочио из књиге „Бића о којима мало знамо“! Уђе у Термопилски теснац и суочи се са задатком ! И онда…има ли ова прича трагичан или срећан крај?

Ужаснуто лице просветног радника поче да се мења када схвати да је набоље учити кроз подучавање, да се методе могу лако и брзо трансформисати, да реклама и српски, туризам и италијански, хидра и математика могу заједно, баш као информатика и нотни систем; да ћелијска комуникација може да се прикаже кроз игру глувих телефона, да интровертан ђак може да открије свој моменат на овако креираном часу, па постане КОМПЕТЕНТАН да направи план истог или подучава другове свирању клавира; да се научено на овај начин дуже памти, МЕЂУПРЕДМЕТНЕ КОРЕЛАЦИЈЕ лакше уоче и да једна идеја рађа другу. И, након искушеничке кризе, као доказ, указа се раднику светло лице ђака, искра у њему која му предсказа бољу будућност! Заметнути пламичак можда се у ватру претвори?!

Испуњен оваквом надом заборави просветни радник умор који пролеће доноси. Окрену се сунцу и допусти себи могућност да се нада. Схвати да предузетник није онај који се искључиво бави капиталом и да је коначно дошао час да свој Олимп подели са ђацима. Није мала ствар!

Ако вам и даље није јасно зашто пролеће раније свраћа код нас имате један задатак:  морате да послушате песму Массима Савића „Мали круг великих људи“. Песма се слуша гласно! Није ово елитистички став, већ начин да поделимо са Вама искуство које носимо са ове обуке. Јер: „сазвежђе смо кад се спојимо!“ Довољно јаки да  „ућуткамо тишину!“

Слађана Дамњановић, проф.

Фотографије са радионице погледајте у галерији >>>

Пројекат YESS, радионица у Гимназији

Преузмите

Архива вести