Почетак » Библиотека » Трибина “Забрањене књиге”

Трибина “Забрањене књиге”

Акцију подстицања читања и критичког мишљења под насловом „Забрањене књиге“ школска библиотека је покренула крајем првог полугодишта ове школске године, а истоимена трибина је наставак те активности.

Трибина је одржана 23. маја, у 18 сати, у кабинету за српски језик. Идеја је била да се, некада цензурисане књиге, осим као уметничка дела, сагледају и са тог аспекта: у којој држави, када и зашто су биле забрањене.

Библиотекарка Слађана Ракић, професорка књижевности и српског језика, отворила је трибину и након неколико речи о самом концепту ове акције, говорила је о појму цензуре и о цензури у књижевности. Тиме је направљен увод у разговор о једној од књига о тоталитарним системима и улози цензуре у њима. Наравно, реч је о дистопији Џорџа Орвела, роману „1984“. Након пројекције трејлера за истоимени филм, у коме се дочарава атмосфера страха, једноумља и терора, ученица Анђела Деспотовић је говорила о Орвеловом роману.

С обзиром да је књига била забрањена у комунистичким режимима, у наставку трибине смо се бавили Манифестом комунистичке партије, као такође инкриминисаним текстом и извором многих заблуда и манипулација. О томе је говорио ученик Огњен Миленковић.

У завршном делу трибине поменути су неки случајеви цензуре у нашој савремености. Ученицима је препоручен филм „Дан ослобођења“ као документарна и уметничка слика система који постоји и опстаје у Северној Кореји.

Био је ово један од начина да се подстакне на размишљање о томе колико узимамо оно што нам књиге пружају, то јест колико их понекад узимамо „здраво за готово“.

 

 

Преузмите

Архива вести