Почетак » Новости » “У њиховим патикама”

“У њиховим патикама”

16. априла у Београду се одржавала радионица ,,У њиховим патикама“ у организацији UNHCR-а и професорке Математичке гимназије, Анђелке Петровић.

Тема радионице, као што наслућујемо из наслова, била је ксенофобија са којом се избеглице свакодневно суочавају. Учествовао је одређени број ученика и професора из разних делова Србије, а на радионици смо имали прилику да кроз филм и књижевност сагледамо појам ксенофобије и живота у избеглиштву.

Разним питањима били смо подстакнути на дискусију, која је заправо чинила највећи део радионице. Имали смо прилике да и ми сами постављамо питања и то младим избеглицама који већ неколико година живе у Србији и од њих сазнали да се, на срећу, до сада нису лично сусрели са ксенофобијом на овим просторима.

Научили смо много тога, стекли нова пријатељства, а на крају радионице смо имали прилике и да акрилним бојама украшавамо качкете.

Сама радионица за мене представља дивно искуство због тога што сам била у прилици да упознам толико младих људи који размишљају на сличан начин као ја и да са њима радим и дискутујем у опуштеној атмосфери у којој није било места за предрасуде или осуђивање.

Едукација о ксенофобији и правима избеглица је итекако важна, с обзиром на то да је у тренутној ситуацији у којој се налазимо на светском нивоу, нажалост, то итекако актуелно питање.

У скорије време ћемо почети са израдом пројекта на ову тему, што је планирано у склопу радионице, управо ради ширења свести о положају избеглица и подршке онима којима је то најпотребније.

Марина Крстић IV-1

Преузмите

Архива вести