Početak » Novosti » “U njihovim patikama”

“U njihovim patikama”

16. aprila u Beogradu se održavala radionica ,,U njihovim patikama“ u organizaciji UNHCR-a i profesorke Matematičke gimnazije, Anđelke Petrović.

Tema radionice, kao što naslućujemo iz naslova, bila je ksenofobija sa kojom se izbeglice svakodnevno suočavaju. Učestvovao je određeni broj učenika i profesora iz raznih delova Srbije, a na radionici smo imali priliku da kroz film i književnost sagledamo pojam ksenofobije i života u izbeglištvu.

Raznim pitanjima bili smo podstaknuti na diskusiju, koja je zapravo činila najveći deo radionice. Imali smo prilike da i mi sami postavljamo pitanja i to mladim izbeglicama koji već nekoliko godina žive u Srbiji i od njih saznali da se, na sreću, do sada nisu lično susreli sa ksenofobijom na ovim prostorima.

Naučili smo mnogo toga, stekli nova prijateljstva, a na kraju radionice smo imali prilike i da akrilnim bojama ukrašavamo kačkete.

Sama radionica za mene predstavlja divno iskustvo zbog toga što sam bila u prilici da upoznam toliko mladih ljudi koji razmišljaju na sličan način kao ja i da sa njima radim i diskutujem u opuštenoj atmosferi u kojoj nije bilo mesta za predrasude ili osuđivanje.

Edukacija o ksenofobiji i pravima izbeglica je itekako važna, s obzirom na to da je u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo na svetskom nivou, nažalost, to itekako aktuelno pitanje.

U skorije vreme ćemo početi sa izradom projekta na ovu temu, što je planirano u sklopu radionice, upravo radi širenja svesti o položaju izbeglica i podrške onima kojima je to najpotrebnije.

Marina Krstić IV-1

Preuzmite

Arhiva vesti