Почетак » Новости » Ученици и студенти на радионици о еколошким изворима енергије

Ученици и студенти на радионици о еколошким изворима енергије

Факултет за физичку хемију у сарадњи са Удружењем биолога Крушевац БИОКС и Првом техничком школом Крушевац је у петак 09. фебруара 2024. године у периоду од 12 до 15 часова у амфитеатру Академије Крушевац – одсек техничко технолошких студија, одржао интерактивно предавање – радионицу на тему “Еколошки извори енергије на примеру алуминијум-ваздух батерије”.

У сарадњи са др Александром Ракић и њеним студентима-волонтерима Мином и Ђорђем, ученици Гимназије, Прве техничке школе, Хемијско-технолошке школе, Медицинске школе и Политехничке школе у Крушевцу имали су прилику да направе своју прву “Еколошку батерију” у циљу јачања капацитета за одрживи развој. Ученици су имали прилику и да виде како изгледа процес од идеје до реализације и каква сарадња треба да постоји не само у научним круговима него и у широј друштвеној заједници да би се овакав пројекат остварио.

Алуминијум-ваздушне батерије су батерије које користе алуминијум и кисеоник из ваздуха како би стварале струју. Принцип њиховог рада је веома једноставан и импровизоване облике ових батерија који су функционални је лако направити. У односу на литијум-јонске батерије ове батерије имају много предности. Због јефтиних материјала од којих се праве врло су приступачне и због алуминијума који је метал мале густине, ове батерије имају много мању масу што је посебно значајно код електричних возила за које знамо да имају велику масу управо због своје батерије. Ове батерије могу трајати веома дуго, али су оне примарне односно не могу се пунити. Међутим, то не представља проблем јер када се батерија потроши она се може лако заменити другом, а постојећа батерија се може рециклирати што је веома значајно са становишта екологије и заштите животне средине. Алуминијум-ваздушне батерије су дефинитивно батерије будућности и може се очекивати да ће оне, када се буде напредовало са дизајном за њихову комерцијалну индустријску производњу, потпуно заменити постојеће литијум-јонске батерије.

Тим ученика из Гимназије предводиле су професорке Александра Радомировић и Дуња Поповић. Др Александра Ракић је изјавила да ће се оваква предавања одржавати и у наредном периоду.

Урош Младеновић, Мартина Југовић и др Дуња Поповић, наставник физике

Преузмите

Архива вести