Početak » Novosti » Učenici i studenti na radionici o ekološkim izvorima energije

Učenici i studenti na radionici o ekološkim izvorima energije

Fakultet za fizičku hemiju u saradnji sa Udruženjem biologa Kruševac BIOKS i Prvom tehničkom školom Kruševac je u petak 09. februara 2024. godine u periodu od 12 do 15 časova u amfiteatru Akademije Kruševac – odsek tehničko tehnoloških studija, održao interaktivno predavanje – radionicu na temu “Ekološki izvori energije na primeru aluminijum-vazduh baterije”.

U saradnji sa dr Aleksandrom Rakić i njenim studentima-volonterima Minom i Đorđem, učenici Gimnazije, Prve tehničke škole, Hemijsko-tehnološke škole, Medicinske škole i Politehničke škole u Kruševcu imali su priliku da naprave svoju prvu “Ekološku bateriju” u cilju jačanja kapaciteta za održivi razvoj. Učenici su imali priliku i da vide kako izgleda proces od ideje do realizacije i kakva saradnja treba da postoji ne samo u naučnim krugovima nego i u široj društvenoj zajednici da bi se ovakav projekat ostvario.

Aluminijum-vazdušne baterije su baterije koje koriste aluminijum i kiseonik iz vazduha kako bi stvarale struju. Princip njihovog rada je veoma jednostavan i improvizovane oblike ovih baterija koji su funkcionalni je lako napraviti. U odnosu na litijum-jonske baterije ove baterije imaju mnogo prednosti. Zbog jeftinih materijala od kojih se prave vrlo su pristupačne i zbog aluminijuma koji je metal male gustine, ove baterije imaju mnogo manju masu što je posebno značajno kod električnih vozila za koje znamo da imaju veliku masu upravo zbog svoje baterije. Ove baterije mogu trajati veoma dugo, ali su one primarne odnosno ne mogu se puniti. Međutim, to ne predstavlja problem jer kada se baterija potroši ona se može lako zameniti drugom, a postojeća baterija se može reciklirati što je veoma značajno sa stanovišta ekologije i zaštite životne sredine. Aluminijum-vazdušne baterije su definitivno baterije budućnosti i može se očekivati da će one, kada se bude napredovalo sa dizajnom za njihovu komercijalnu industrijsku proizvodnju, potpuno zameniti postojeće litijum-jonske baterije.

Tim učenika iz Gimnazije predvodile su profesorke Aleksandra Radomirović i Dunja Popović. Dr Aleksandra Rakić je izjavila da će se ovakva predavanja održavati i u narednom periodu.

Uroš Mladenović, Martina Jugović i dr Dunja Popović, nastavnik fizike

Preuzmite

Arhiva vesti