Почетак » Новости » Језик и пандемија

Језик и пандемија

Матуранти, ученици филолошког одељења IV-1, чланови лингвистичке секције, још током маја почели су истраживање о утицају пандемије на језик.

Пројекат се марљиво сређивао током летњег распуста и септембра, да би нам га лингвисти коначно представили у октобру. Циљ самог пројекта је био да се увиди утицај друштвених дешавања на језик једног народа, а нарочито на његов лексички фонд. Занимљиви делови из радова представљени су на лингвистичком часу 27.10. у просторијама школе, уз све мере предострожности.

Делове из својих радова представили су: Ана Марјановић, Ана Голубовић, Марта Блажић, Богдан Живојиновић, Анђела Јолић, Јована Јовац, Теодора Ерић, а час је пропратила и илустрација талентоване Теодоре Весић.

На јавном часу нам је представљен Ковид-речник, са свим речима које су се појавиле током епидемије и њиховом етимологијом. Часу су присуствовали заинтересовани ученици из 1/1, 2/1, 3/1 и 2/10.Посебну пажњу током представљања привукла нам је Јована Јовац, која је својим ведрим духом и занимљивим досеткама говорила о речима које су настале као резултат наставе на даљину.

Завршну реч дала је професорка и ментор радова Душица Добродолац подсетивши нас на историјске пандемије које су угрожавале просторе Србије, али које је наш народ херојски преживео. За крај је изразила жељу да се епидемија што пре оконча и да се убрзо вратимо нормалном току живота.

Невена Раичевић 4/1

Преузмите

Архива вести