Početak » Novosti » Jezik i pandemija

Jezik i pandemija

Maturanti, učenici filološkog odeljenja IV-1, članovi lingvističke sekcije, još tokom maja počeli su istraživanje o uticaju pandemije na jezik.

Projekat se marljivo sređivao tokom letnjeg raspusta i septembra, da bi nam ga lingvisti konačno predstavili u oktobru. Cilj samog projekta je bio da se uvidi uticaj društvenih dešavanja na jezik jednog naroda, a naročito na njegov leksički fond. Zanimljivi delovi iz radova predstavljeni su na lingvističkom času 27.10. u prostorijama škole, uz sve mere predostrožnosti.

Delove iz svojih radova predstavili su: Ana Marjanović, Ana Golubović, Marta Blažić, Bogdan Živojinović, Anđela Jolić, Jovana Jovac, Teodora Erić, a čas je propratila i ilustracija talentovane Teodore Vesić.

Na javnom času nam je predstavljen Kovid-rečnik, sa svim rečima koje su se pojavile tokom epidemije i njihovom etimologijom. Času su prisustvovali zainteresovani učenici iz 1/1, 2/1, 3/1 i 2/10.Posebnu pažnju tokom predstavljanja privukla nam je Jovana Jovac, koja je svojim vedrim duhom i zanimljivim dosetkama govorila o rečima koje su nastale kao rezultat nastave na daljinu.

Završnu reč dala je profesorka i mentor radova Dušica Dobrodolac podsetivši nas na istorijske pandemije koje su ugrožavale prostore Srbije, ali koje je naš narod herojski preživeo. Za kraj je izrazila želju da se epidemija što pre okonča i da se ubrzo vratimo normalnom toku života.

Nevena Raičević 4/1

Preuzmite

Arhiva vesti