Почетак » Библиотека » Исцељење – реч која је обележила 2022. годину

Исцељење – реч која је обележила 2022. годину

У оквиру манифестације „Март – месец српског језика”, Друштво за српски језик и књижевност Србије организовало је „Избор за реч која је обележила 2022. годину”. За петнаест дана стигло је 410 речи које су послали ученици из више од педесет градова и села широм Србије.

Комисија Друштва за српски језик и књижевност Србије одабрала је реч исцељење за реч која је обележила 2022. годину. Ову реч предложиле су Вања Лазаревић, ученица трећег разреда Филолошке гимназије у Београду и Нађа Милићевић, ученица другог разреда Гимназије у Крушевцу.

Исцељење је глаголска именица настала од префиксираног глагола исцелити (се), који значи „лечењем довести у здраво стање, излечити (се)”. Када се односи на рану, повреду, значи „зарасти, замладити се, залечити”. У основи овог глагола налази се индоевропски, прасловенски и свесловенски придев цео. Именица исцељење учестало се користи у савременом српском језику, а електронски корпус показује да се често употребљава са значењем чудесног, натприродног оздрављења и да се односи и на физичко и на духовно излечење.

Преузмите

Архива вести