Почетак » Новости » Изложба о Ани Франк

Изложба о Ани Франк

Изложба „Читамо и пишемо са Аном Франк“ отворена је у холу Гимназије у Крушевцу, 22. априла, на Дан сећања на жртве холокауста, а 9. маја, на Дан победе над фашизмом, наставила је пут Ниша.

Изложба је део пројекта „Дани сећања“ и представља идејни концепт стручњака Куће Ане Франк, док су је за српско подручје превели и адаптирали Мишко Станишић и Невена Бајалица у оквиру сарадње мреже Тераформинг са Кућом Ане Франк.

С обзиром да је конципирана као преносива, изложба је до сада била доступна у многим градовима, а у Гимназију је стигла из Ћуприје. Такође, део концепта је и интерактивна радионица, о чему се детаљније говори на сајту мреже Тераформинг: „Читамо и пишемо са Аном Франк” је радионица у којој изложба служи као полазна тачка. Изложба је специјално дизајнирана за младе и пружа преглед живота породице Франк. Поред тога, акценат је стављен на Анин таленат за писање. Кроз поставку откривамо Анину љубав према писању  и представљамо неке од њених текстова. Циљ је да млади науче више о историји Холокауста, али и да их подстакнемо да читају књиге, те да се сами више изражавају кроз писање – као што је то радила Ана Франк и у најтежим данима.

Током трајања поставке у холу Гимназије, радионице су са ученицима реализовали професори историје, а најквалитетнији радови ученика биће објављени на веб или фејсбук страници пројекта (www.terraforming.org). Осим гимназијалаца, изложбу је посетила и група ученика Музичке школе „Стеван Христић“.

Био је ово заиста примерен начин да се оживи сећање на један од кључних периода историје Европе у 20. веку.

 

Упис у рачунарско одељење

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите

Безбедан Интернет

Сајт нашег ученика, Михајла Шумаковића, који садржи бројне савете како се заштити на интернету, актуелне теме и проблеме на светски повезаној мрежи рачунара
bezbedaninternet.netai.net