Почетак » Библиотека » Лингвистичко лето

Лингвистичко лето

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу успешно је завршен пети Лингвистички семинар Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика. Семинар је реализован у периоду 17–29. јула 2023, под покровитељством Министарства просвете Републике Србије и Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Креативне курсеве у виду двонедељних лингвистичких радионица различите тематике, те предавања и дискусије током трајања семинара и ове године осмислили су и организовали сарадници Института за српски језик САНУ. Као и ранијих година, током трајања семинара организована су и свакодневна предавања, са дискусијама, како сарадника Института тако и гостујућих предавача.

Семинар је похађало 47 ученика гимназија и средњих стручних школа из градова широм Србије и Републике Српске. Међу њима су биле, сада бивше ученице Гимназије у Крушевцу, Јана Јевтић и Емилија Здравковић. Иако су похађале смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику и уписале Електротехнички и Физички факултет у Београду, оне гаје љубав према српског језику, те су радо учествовале на семинару ове и прошле године.

Након петог по реду летњег лингвистичког семинара у Тршићу можемо рећи да су постигнути и успешно остварени његови основни циљеви. Полазници семинара су оспособљени за самосталан рад и научно утемељено лингвистичко истраживање, као и презентовање добијених резултата након објективне и стручне анализе. Након семинара и двонедељног похађања радионица у НОКЦ „Вук Караџић” у Тршићу, ученици настављају сарадњу са својим менторима и реализацију нових истраживачких задатака, чије ће резултате представити на Ученичкој конференцији на Филолошком факултету Универзитета у Београду, као и у зборнику лингвистичких радова Млади и србистика 5. На конференцији и у зборнику очекујемо Јанин и Емилијин научни рад на тему „Храна и пиће у фразеологији српског језика“.

 

Преузмите

Архива вести