Početak » Biblioteka » Lingvističko leto

Lingvističko leto

U Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić” u Tršiću uspešno je završen peti Lingvistički seminar Žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik i digitalna humanistika. Seminar je realizovan u periodu 17–29. jula 2023, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Kreativne kurseve u vidu dvonedeljnih lingvističkih radionica različite tematike, te predavanja i diskusije tokom trajanja seminara i ove godine osmislili su i organizovali saradnici Instituta za srpski jezik SANU. Kao i ranijih godina, tokom trajanja seminara organizovana su i svakodnevna predavanja, sa diskusijama, kako saradnika Instituta tako i gostujućih predavača.

Seminar je pohađalo 47 učenika gimnazija i srednjih stručnih škola iz gradova širom Srbije i Republike Srpske. Među njima su bile, sada bivše učenice Gimnazije u Kruševcu, Jana Jevtić i Emilija Zdravković. Iako su pohađale smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku i upisale Elektrotehnički i Fizički fakultet u Beogradu, one gaje ljubav prema srpskog jeziku, te su rado učestvovale na seminaru ove i prošle godine.

Nakon petog po redu letnjeg lingvističkog seminara u Tršiću možemo reći da su postignuti i uspešno ostvareni njegovi osnovni ciljevi. Polaznici seminara su osposobljeni za samostalan rad i naučno utemeljeno lingvističko istraživanje, kao i prezentovanje dobijenih rezultata nakon objektivne i stručne analize. Nakon seminara i dvonedeljnog pohađanja radionica u NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću, učenici nastavljaju saradnju sa svojim mentorima i realizaciju novih istraživačkih zadataka, čije će rezultate predstaviti na Učeničkoj konferenciji na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i u zborniku lingvističkih radova Mladi i srbistika 5. Na konferenciji i u zborniku očekujemo Janin i Emilijin naučni rad na temu „Hrana i piće u frazeologiji srpskog jezika“.

 

Preuzmite

Arhiva vesti