Почетак » Новости » Мај, месец математике

Мај, месец математике

Поводом Маја месеца математике, традиционално и ове године, у нашој школи уприличене су различите активности. У холу школе постављена је изложба која је одговорила на три теме: Фрактали, Полиедри и Крушевац кроз призму математике.

Ученици прве и треће године, кроз разне геометријске облике, попут коцке, квадра, призме, ваљка и лопте, представили су Крушевац и његова главна одличја на креативан и иновативан начин. Неке од знаменитости су: Споменик косовским јунацима  ( Емилија Марковић 3/7), црква Лазарица (Нина Марковић, Ана Марковић и Никола Трнавац из 3/7), Парк глумаца (Димитрије Николић и Урош Младеновић 3/10), Слободиште  (Доротеја Бошковић 3/1), Кула цара Лазара  (Илија Албијанић Гарчевић 3/7) и црква Светих архангела Михаила и Гаврила  (рад Милене Димитријевић и Јоване Недељковић из 3/7).

Поред макета споменика, изложене су и одговарајуће фотографије које додатно појашњавају присуство математике у архитектури Крушевца. Њихови аутори су ученици Данило Грујић 3/8, Милица Шошић, Огњен Младеновић, Виктор Миловановић, Матеја Радојевић, Наталија Крстић и Маша Момировић из 1/10.

Поред полиедара који су се појављивали у овим радовима, изложени су и радови полиедара које су радили ученици: Евгенија Марковић и Нађа Милетић 3/7, Даница Живковић, Анастасија Пашић и Марија Тотић 3/1.

На тему фрактала изложени су радови ученика: Милоша Јовића 3/10, Нађе Милетић и Лоле Арсић 3/7. Они су припремили предавање које је одржано 15. маја у математичком кабинету на исту тему. На овом предавању је присуствовао велики број ученика и наставника. Ученици су нам разјаснили да су фрактали геометријски ликови који се могу разложити на мање делове тако да сваки од њих буде умањена копија целине. Кроз примере из природе објаснили су нам да су фрактали свуда око нас.

 

Oве активности су организовали и спровели ученици математичке секције са професорком математике Катарином Павловић.

Милена Димитријевић 3/7

Никола Трнавац 3/7

Преузмите

Архива вести