Почетак » Секције » Нови лингвистички кораци

Нови лингвистички кораци

У оквиру активности лингвистичке секције, у Народној библиотеци Крушевац, 16. 05. 2024. године одржана је радионица под називом „У лексикографским ципелама“.

Ова радионица представља значајан део нове сарадње која је званично потписана прошлог месеца између Народне библиотеке Крушевац и Института за српски језик САНУ. Радионици су присуствовали чланови лингвистичке секције Крушевачке гимназије и други заинетесовани ученици са менторком, професорком Душицом Добродолац.

Радионице воде мр Јована Шћеповић и др Бојана Томић, са циљем да средњошколце упознају са лепотом српског језика и лексикографским послом. Ово је изузетна прилика за ученике да завире у свет лексикографије, сазнају како настају речници и разумеју значај овог важног, али често занемареног посла. Сазнали смо и колико је овај посао напоран, с обзиром да је један од највећих пројеката Института. Речник САНУ већ има 21 том, a речници излазе на свакe четири године.

Снежана Ненезић, директорка Народне библиотеке Крушевац, нагласила је колико је ова сарадња важна за локалну заједницу. Она је истакла да споразум са Институтом за српски језик САНУ омогућава да радионице које су до сада биле доступне углавном у Тршићу и београдским школама, сада буду доступне и ученицима широм Србије. „Ова сарадња пружа нашим ученицима јединствену прилику да се едукују и развијају љубав према српском језику и култури,“ рекла је Ненезић.

У плану је одржавање укупно шест радионица, а радионица „У лексикографским ципелама“ једна је од првих у низу. Ове радионице су покренуте као иницијатива у склопу прослављања 75 година постојања Института за српски језик, чиме се додатно наглашава њихов значај и важност за промоцију, чување и неговање српског језика.

На крају предавања, организована је радионица са речима у честоj употреби, где је објашњен процес прикупљања, чувања у кутијама, њихова анализа и утврђивање значења. Сви смо били одушевљени јер је свако од нас добио прилику да “обује њихове ципеле” и окуша се као лексикограф, што је био и циљ радионице. Успели су да у нама подстакну интересовање, али и нову искру жеље за знањем о лексикографији и лексикологији.

Ово је једна од активности наше лингвистичке секције која непрекидно ради на очувању српског језика и културе. Уз помоћ дивних стручњака, стварамо пут ка даљим успесима и избору факултета. Као што илуструје ова радионица, уз заједничко ангажовање и напор, можемо значајно допринети очувању и неговању нашег језичког наслеђа и постићи наше циљеве уз правилне узоре.

Анастасија Пашић 3/1

 

 

Преузмите

Архива вести