Почетак » Новости » Новом Саду у походе

Новом Саду у походе

Традиционална једнодневна стручна екскурзија ученика филолошког смера изведена је 30. марта.

Ученици сва четири одељења и њихове одељењске старешине ове године постетили су Нови Сад. Циљ филолошке екскурзије  је пре свега едукативан, па је и њен садржај у складу са тим. Програм је осмислила и била вођа пута професорка Душица Добродолац.

Обилазак је почео у једанаест сати на Петроварадину након четири сата вожње, где смо имали слободно време за шетњу и обилазак тврђаве. Обележје Петроварадина јесте његова тврђава, која има дугу и значајну историју. Петроварадин је био насељен још од праисторије, а у средњем веку су почеле да се смењују разне културе, као што су Келти, Римљани и други народи. Тврђава је током векова рушена, али је поново саграђена 1692. године због опасности од Турака. Упознавање са историјском пролошћу Војводине настављено је   у Народном  музеју Војводине. Уз стручну помоћ водича кретали  смо од  праисторије и њених артефаката, као што су вазе, копља и праисторијске играчке. Идући  кроз средњи век упознали смо се са значајнијим владарима овог периода, попут Душана Силног, али и са начином живота и ратовања, па кроз деветнаести век, за који су карактеристичне ручно израђене ствари као што су ношње и ћилими и у оквиру кога смо видели предмете који су се тада користили у  свакодневном животу. Погледали смо и изложбу стакла, коју  су чинили мајсторски израђени уметнички експонати. Наша следећа дестинација била је Галерија Матице Српске, где смо проучавали развој француског утицаја на војвођанске сликаре као што су Сава Шумановић и Петар Коњовић, крећући се од пејзажа ка реализму, па онда ка суреализму, и на крају ка субверзивним приказима женског тела. Посета Галерији Матице српске се завршила у 15 сати, после чега је уследило слободно време,  до 19  сати,  да истражимо Нови Сад, који нуди разне занимљивости и културна богатства. Нашу посету Српској Атини завршили смо  посетом Српском народном позоришту, где смо уживали у  модернизованој верзији представе „Ревизор“, која нас је не само насмејала, већ и уверила да су неке теме и дан данас релевантне и актуелне. Пут Крушевца кренули смо у 22 сата, још увек пуни утисака о ономе што смо овог дана видели.

Важно је  одржавати традицију филолошке екскурзије, јер је то прилика  да ђаци на забаван начин упознају своје наслеђе и кулутуру  и схвате важност њиховог  очувања.

Ана Станковић и Милица Ђорђевић 4/1

Преузмите

Архива вести