Почетак » Новости » Обележен Дан словенске писмености

Обележен Дан словенске писмености

Прилагођавајући се новим условима наставе, али и ваннаставних активности, ученици лингвистичке и ликовне секције у Гимназији, са професоркама наставних предмета, Душицом Добродолац и Миленом Коматиновић, обележили су Дан словенске писмености.

У наставку следи текст Теодоре Ерић, ученице 3/1 одељења, у којем нас је подсетила на значај Ћирила и Методија за нашу писменост и културу:

Човечанство се мењало кроз векове – културе су се гасиле, државе нестајале, људи се мењали…  Али, тешко да бисмо ишта о томе данас знали да наши преци нису марљиво чували и оставили нам писмо – нит која спаја садашњост са прошлошћу, чува и бележи све тековине људског друштва.

Прича о солунској браћи почиње 863.године, њиховим доласком у Велику Моравску и Панонију, где је и започето описмењавање словенских народа. Борећи се за остварење своје мисије, на једној страни, и против настојања латинско-немачког свештенства да их у томе спречи, на другој, њихов посао није био нимало лак. Време у којем су стварали било је бурно, а они су ипак успели да створе глагољицу, прво словенско писмо, које ће касније послужити као основа за писмо којим се и дан-данас служимо.

Превођење књига, као и њихов свеобухватни  рад, допринели су ширењу хришћанства у словенским земљама.  Пре словенског, верски обреди су се смели вршити само на три језика – хебрејском, грчком и латинском.

Живот без писма данас би био незамислив.  Људи не би знали ко су, ко су им преци и шта су све учинили како би свет изгледао онакав какав јесте данас. Не бисмо могли да читамо песме, романе, били бисмо осиромашени за једно огромно благо – благо које представља срце наше културе. У овом времену изолације, били бисмо лишени комуникације једни са другима. У човеку би се појавила празнина, она коју би могла да поправи само једна ствар – језик.
Да није писма, не би било ни народа, као што је Стефан Немања и рекао:  ,,Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу? ’’

Осим овог тексте ученице Теодоре Ерић, погледајте и ликовне радове Јоване Јовац, Ане Марјановић и Теодоре Весић, које су такође ученице филолошког смера, одељења 3/1.

 

У категорији Преузмите > Остало налази се презентација на ову тему коју су урадили ученици 3/1 одељења Никола Минић, Андријана Петровић и Невена Раичевић.

 

 

 

 

 

 

 

Вакцинација

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите