Почетак » Новости » „Србија – земља науке, земља иновација“

„Србија – земља науке, земља иновација“

У петак 01. 12. 2023. године Бизнис инкубатор у Крушевцу био је домаћин догађаја „Србија – земља науке, земља иновација“, којим је представљен истоимени пројекат који реализују Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Привредна комора Србије, Фонд за науку, Фонд за иновациону делатност и Центар за промоцију науке.

Пројекат је покренут 11. октобра и трајаће до маја наредне године. Циљ пројекта је да се обезбеди допринос дугорочном напретку наше земље кроз активна учествовања у стварању и примени научних достигнућа и иновативних решења.

Догађај је отворила Мартина Манојловић, директор Бизнис инкубатора од 2020. године, која се осврнула на кратку историју установе која више од деценије пружа помоћ малим предузећима и почетницима у пословању, а нарочито женама. Нагласила је да су за Бизнис инкубатор суштински битни предузетништво и присуство на друштвеним мрежама. У оквиру њене личне иницијативе Крушевац ће добити и индустријско-технолошки парк у периоду од наредне две године, поручила је Манојловић.

Испред министарства говорила је др Јелена Беговић, која је нагласила да је један од важних циљева повезивање науке и привреде, а да ће индустријско-технолошки парк који Крушевац треба да добије послужити реализацији овог циља. Поменут је Београдски универзитет, који је на позицији 300-400 Шангајске листе, као централна тачка разгранатог научног система наше земље. У последњим деценијама много је уложено у инфраструктуру као што су научно-технолошки паркови, инкубатори, регионални стартап центри, па и мејкерс лабови за средње школе, али се примећује да истраживање и развој у нашим фирмама није на нивоу ЕУ, а то је једини начин да фирме расту. Да би се то унапредило, увешће се регионална специјализација. Средства ће се обезбедити у оквиру Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност. Др Беговић је говорила и о прављењу портала научне инфраструктуре – у току је пописивање свих уређаја који су присутни на факултетима и институтима, не би ли се они ставили на располагање широкој заједници предузетника за потребе истраживања и развоја.

Уследила је кратка панел дискусија са представницама Центра за промоцију науке, Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност. Фонд за науку основан је 2019. године и пружа финансијску подршку у оквиру научно-истраживачке делатности младим истраживачима на почетку каријере. Сада почиње други круг пројектног циклуса ПРОМИС у оквиру кога је предвиђено финансирање 30 нових пројеката. Фонд за иновациону делатност послује дајући шансе да се реализују идеје које имају комерцијалну вредност. Основни циљ ових улагање јесте јачање везе између академије и привреде. До сада је Фонд за иновациону делатност финансирао преко 2000 иновационих пројеката. Они нуде смарт старт пакете, ваучере, програме иновационе технологије. Програм „Доказ концепта“ заједно финансијски подржавају ова два фонда форсирајући развој перспективних научних идеја које имају комерцијалну вредност.

Александра Ристић је презентовала Лаунчер – програм подршке научно-технолошког парка у Нишу за развој бизнис идеја, стручну, менторску и финансијску подршку. Лаунчер је први нишки акцелератор за стартап развој, актуелан за целу Србију. Они прихватају пријаве у раним фазама развоја бизнис идеја.

Урош Главинић са Факултета ветеринарске медицине је представио своја искуства финансирања пројекта из буџета ПРИЗМА Фонда за науку.

Испред Гимназије Крушевац догађају су присуствовали директорка Биљана Дачић, наставник др Дуња Поповић – руководилац истраживачке секције, Лука Сарић, председник ученичког парламента, Јулија Петровић, заменик предсеника ученичког парламента и Тадија Јелесијевић, ученик 4-10, прослављени такмичар.

др Дуња Поповић, наставник

Преузмите

Архива вести