Почетак » Новости » Ученичка конференција на Филолошком факултету у Београду

Ученичка конференција на Филолошком факултету у Београду

Крајем јула 2022, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Тршићу, у НОКЦ „Вук Караџић”, одржан је четврти лингвистички семинар, односно камп србистике под називом „Језичка култура – жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик“.

На Филолошком факултету Универзитета у Београду одржана је 10. децембра 2022. године ученичка конференција на којој су резултате свога рада на летњем семинару изложили средњошколци, полазници семинара.

Лингвистички курс је представило 26 ученица и ученика из различитих крајева Србије и Републике Српске, који су излагали своје реферате из области фразеологије, жаргона, дијалектологије и дигиталне хуманистике. Ментори су били сарадници Института за српски језик САНУ: др Јована Јовановић, мср Миљана Чопа и мср Марија Гмитровић, као и проф. др Марина Јањић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

Међу ученицима који су презентовали је била и Јана Јевтић, ученица 4/10 Гимназије у Крушевцу. Она је писала научни рад из српског језика на тему „Натприродна бића у фразеологији српског језика“. Овај рад ће бити објављен у зборнику „Млади и србистика“ средином наредне године. На ово позитивно искуство упутила ју је проф. српског језика мр Душица Добродолац.

Општи утисак свих присутних је да су ученици озбиљно схватили своје задатке и њихово излагање је било на нивоу. Ово је доказ да постоји велико интересовање за неговање српског језика код омладине, што је веома похвално и охрабрујуће.

Преузмите

Архива вести