Почетак » Новости » Гимназијски сјај у “Ноћи истраживача”

Гимназијски сјај у “Ноћи истраживача”

Шаренград је у петак, 30.09.2022. године био место попут неколико сличних у 25 градова у Србији и 25 земаља у Европи, где је „Ноћ истраживача“ измамила напоље младе истраживаче и знатижељне грађане да се сретну у тематском оквиру „Наука је уметност“.

Под покровитељством Центра за промоцију науке, у организацији Центра за стручно усавршавање – Научног клуба Крушевац, реализована су два програма „Физика ступа на сцену“ и „Физика у оку посматрача“, у којима су учествовали ученици Гимназије Крушевац под менторством реализатора програма – професорке физике, др Дуње Поповић.

 

У оквиру програма „Физика у оку посматрача“ Емилија Здравковић, Лазар Марковић, Јана Јевтић и Милица Аздејковић из матурантског рачунарског одељења 4/10 су кроз динамичну размену мишљења утврдили да се у природи ништа не креће брже од светлости, сем можда сама наука на путу сопственог развоја. Пробали су да одгонетну како су Лука Јовановић и Лука Бенедети из природно-математичког одељења 4/6 успешно заробили ласерску светлост у млаз воде, док их је у позадини пажљиво слушао Алберт Ајнштајн лично, стављен на папир за ову прилику вештом руком Страхиње Тадића из 4/10. Да бисмо схватили да у природи постоје и друге границе сем оних које намеће брзина светлости, Тадија Јелесијевић из рачунарског одељења 3/10 је стручно представио драгу нам ентропију, ослањајући се на снимак демонстрационих огледа о дифузији Дејане Беговић из 3/11 који је приказала Катарина Драгоњић из 3/11.

Док се са светлошћу срећемо очи у очи сваког дана, Бенџамина Френклина су ученици сценског одељења 3/11 извукли времепловом на светлост дана у оквиру програма „Физика ступа на сцену“. Они су пружили увид у драматичан историјски експеримент са змајем, који је пре свега доказао да за добар експеримент не постоји лоше време. Френклин нам је оставио изум громобрана, а ученици сценског одељења топлину у срцу. У сценском приказу су учествовали: Дејана Беговић, Мила Филиповић, Тамара Гашић, Теодора Крстић, Марија Трифуновић, Лука Кијачић, Милица Димитровски, Мина Манојловић, Катарина Драгоњић и Ана Тимотијевић из 3/11, и нема тог редоследа имена који би био праведан.

А кроз све тематске целине публику је провео Алекса Микић, матурант из одељења 4/10, који је редовно подсећао све присутне да је лепо имати другове!

др Дуња Поповић, проф.

Преузмите

Архива вести