Почетак » Библиотека » Текстуалне и неке друге поруке

Текстуалне и неке друге поруке

Књижни фонд библиотеке Гимназије у Крушевцу се континуирано богати новим насловима. Начини су двојаки : куповином на Сајму књига  и донацијама . Ове недеље школска библиотека је на дар добила 309 монографских публикација, а великодушни даривалац  је  Биљана Јаковљевић, пуковник у пензији, иначе бивши ђак крушевачке Гимназије.

 

 

 „ Тог дана  на контролном торњу било је постављено мноштво разних инструмената. Убрзо је пистом заурлао авион. Стојанки се упутила само једна особа. Пробни пилот јој је дуго нешто објашњавао, гестикулирао рукама. И пилот и „слушалац“ били су потпуковници. Само, овај други потпуковник је била – жена….“  Овако гласи почетни пасус новинарског чланка о госпођи Биљани Јаковљевић, у то време другарици. Тих година није баш било уобичајено присуство жена у армији, нарочито на тако високим позицијама, али је Биљана била једна од њих. Маштала је о војном позиву од ђачких и девојачких дана у Крушевцу, па је најпре уписала Вишу војну медицинску школу ( при ВМА) и постала медицинска сестра и војни службеник „седме класе“. 1959. године наставља даље, добија индекс ванредног студента правног факултета и упоредо са напорним дужностима инструментарке у хируршкој сали, бескрајних операција, дежурстава на којима „ниси смео ни да седнеш“, полаже испит за испитом и постаје дипломирани правник.

Тек након четири  године  од дипломирања почиње да стажира у војном суду, војном правобранилаштву, тужилаштву… Најсрећнији тренутак се дешава 1967. године, када је преведена у активне официре ЈНА.

Поред осталих дужности, била је и секретар Војног дисциплинског суда при РВ и ПВО, мајор правне службе , судија и адвокат.  „ Било је и бесаних ноћи – вели Биљана – нарочито када се доноси одлука, чврста , војничка, али и одлука из убеђења, дубоко људска.“  Овој храброј и истрајној жени, од самог почетка живот баш и није био наклоњен  (тешки породични услови у којима је одрастала), али је Биљана уједно и доказ, и путоказ младима,  да уколико знате шта хоћете у животу, не постоји препрека коју не можете савладати снагом воље, упорношћу и самодисциплином.

И није заборавила своје гимназијске дане,  па је са 86 година одлучила да дарује књиге библиотеци школе која јој је била једна од степеница ка професионалном успеху. Библиотека Гимназије у Крушевцу захвална јој је на овом дару.

Дубравка Вајић, проф.

Преузмите

Архива вести