Почетак » Новости » Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика

Дана 28. фебруара, у нашој школи, матуранти филолошког смера припремили су разноврстан програм поводом Међународног дана матерњег језика.

Гостима је добродошлицу прво пожелела професорка српског језика и књижевности, мр Душица Добродолац, нагласивши да је веома битно чувати и неговати матерњи језик. Потом су нас матуранти поздравили и  пожелели добродошлицу на 10 језика националних мањина у Србији.

Водитељи програма, Милица и Никола, подсетили су нас на историјски значај овог датума: „У свету се данас обележава Дан матерњег језика као сећање на студенте који су 21. 2. 1952. године убијени у Даки, данашњем Бангладешу, јер су протествовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.“

Шароликим презентацијама, беседама и истакнутим поентама, млади филолози су нам на веома интересантан и поучан начин причали о важности матерњег језика и његовом очувању.

„Свој језик оживљавамо својим гласом, душом, емоцијом. Једна је уметност као и један Бог, као и један живот. Из истоветне распеваности у духу полазе зракасто уметничка остварења. Леонардо пева кроз лик, као што Бетовен слика кроз тон.“ Овим речима песника Момчила Настасијевића о матерњој мелодији, на најбољи начин је заокружен овај свечани сусрет.

И на крају, све похвале заслужују нарочито ученици филолошког смера за неговање и очување нашег матерњег језика.

Михајло Бојић 2/8

Упис у рачунарско одељење

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите

Безбедан Интернет

Сајт нашег ученика, Михајла Шумаковића, који садржи бројне савете како се заштити на интернету, актуелне теме и проблеме на светски повезаној мрежи рачунара
bezbedaninternet.netai.net