Почетак » Новости » Европски дан језика у ретроспективи

Европски дан језика у ретроспективи

7. новембра 2019. године ученици Гимназије су, уз помоћ професора, приредили  програм поводом Европског дана језика.

Ученици сва четири разреда дочарали су лепоту учења страних језика интерпретирајући одломке из најпознатијих дела европске књижевности. Француску књижевност епохе реализма представили су ученици другог разреда који су извели одломак из романа Чича Горио Онореа де Балзака.

Шекспирова најпознатија трагедија Ромео и Јулија била је изведена на италијанском језику, што је ученицима и професорима дочарало атмосферу средњовековне Вероне. Ученици трећег разреда представили су једно од најзначајнијих дела енглеске књижевнице Џејн Остин, Гордост и предрасуда, а важност очувања нашег матерњег, српског језика, истакли су ученици првог разреда који су извели одломак из комедије Маратонци трче почасни круг, Душана Ковачевића.

Током вечери, присутни су били у прилици да чују и поезију на немачком и француском језику, коју су извели ученици другог и четвртог разреда.

Дан језика се, на иницијативу Савета Европе, од 2001. године  прославља сваког 26. септембра широм континента, а има за циљ промовисање учења страних језика и неговање матерњег. Четири дана касније, 30. септембра, обележава се и Међународни дан преводилаца.

Ана Арсић и Марина Крстић, II1

Овде можете погледати снимак приредбе >>>

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите