Почетак » Новости » Поуке са великог платна

Поуке са великог платна

Почетком децембра ученици Гимназије допринели су сећању на велико страдање и велику хуманост присуствујући пројекцијама филма „Дневник Диане Будисављевић“ у биоскопу Крушевац.

О овој активности известила нас је ученица 3/1, Невена Раичевић, чији текст преносимо у целости:

Овај филм, редитељке Дане Будисављевић, настао је у част хероине која је, иако другачијег порекла и вере, током Другог светског рата пожртвовано спасавала и успела да спаси око десет хиљада српске деце из усташких логора.

Нажалост, за Дианин рад, а посебно за дневник који је водила, мало је тога у широј јавности било познато. Једном откривен, изазвао је контраверзe, али и жељу преживеле деце да сви чују њихову трагичну причу.

Филм је из Хрватске у Србију дошао након неколико месеци, а 4. и 5. децембра, одржане су пројекције у Крушевцу. Њима је присуствовало око 300 ученика свих разреда Гимназије, у организацији професора историје, Бранимира Шошкића и Марије Петровић, и уз сарадњу других професора.

Овакав жанр можда и није прилагођен свима, али остаје укорењен у младу свест. За присуствовање оваквом догађају потребна је тишина. Не тишина мира, већ тишина поштовања. Сва неидентификована деца пронашла су некакав дом оног тренутка када смо саслушали део њихове приче, и имаће га све док буде трајало сећање на њих.

Невена Раичевић 3/1

Архива вести
Bivši gimnazijalci...
У години јубилеја представљамо бивше ученике Гимназије:

ГИМНАЗИЈАЛЦИ


Gimnazija na YouTube...
ГИМНАЗИЈА НА YouTube

Преузмите